11 Ayda 255 Kadın Öldürüldü - Son Dakika
Güncel

11 Ayda 255 Kadın Öldürüldü

11 Ayda 255 Kadın Öldürüldü

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü avukat Serap Yiğit Erkuş, Türkiye'de 2015'in ilk 11 ayında 255 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 112 kadının da tecavüze uğradığını söyledi.

25.11.2015 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü avukat Serap Yiğit Erkuş, Türkiye'de 2015'in ilk 11 ayında 255 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü, 112 kadının da tecavüze uğradığını söyledi.

'Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü' nedeniyle Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi Koordinatörü avukat Serap Yiğit Erkuş tarafından basın açıklaması yapıldı. Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda avukat katıldı. Türkiye'de 2015'in ilk 11 ayında erkeklerin 255 kadını öldürdüğünü, 112 kadına tecavüz ettiğini, 157 kadının fuhuşa zorlandığını, 319 kadının ise yaralandığını belirten Erkuş, 319 kadının da şiddet olaylarında yaralandığını kaydetti. 2015 yılında 179 kadının taciz edildiğini belirten Erkuş, 3 yılda bir bin 134 kadının katledildiği korkunç bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.

AİHM'DEN AİLE İÇİ ŞİDDET KONUSUNDA CEZA ALAN İLK ÜLKE TÜRKİYE

Son 5 yılda 5 bin 442 kadının hukuki destek almak için Diyarbakır Barosu'na başvurduğunu belirten Erkuş, şöyle dedi:

"Başvuran kadınların yüzde 5'i cinsel, yüzde 13'ü duygusal, yüzde 14'ü ekonomik, yüzde 16'sı fiziksel, yüzde 6'sı kültürel, yüzde 15'i sözel şiddete maruz kaldığını söylemiş, yüzde 12'sinin tehdit aldığı ortaya çıkmıştır. Başvurucuların yüzde 15'i ise maruz kaldığı şiddet türünün ne olduğu konusunda sessiz kalmıştır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden aile içi şiddet nedeniyle ceza alan ilk ülke Türkiye'dir. Bu cezanın alınmasını neden olan kişi devlet tarafından korunamamasına bağlı olarak eşi tarafından öldürülmüş bir kadındır. Sadece 2014 yılında 23 kadının geçici koruma tedbiri altındayken korunamayarak öldürüldüğü devlet makamlarınca paylaşılmıştır. Şiddetten kaçan kadın yargıya sığınmak istemekte, ancak yargının şiddetiyle de karşı karşıya kalmaktadır. Yakın bir zamanda Ergani ilçemizde Hacer Aldak 11 defa adli ve kolluk makamlarına şikayetçi olmuş, defalarca koruma kararları almış, kendisi sığınma evlerinde, çocukları ise yurtlarda kalmış ve en sonunda bu kısır döngü içinde koruma kararı olmasına rağmen kocası tarafından vahşice katledilmiştir. Çermik ilçemizde eşi tarafından katledilen Meryem Yılmaz dosyasında da sanığa 'Haksız Tahrik' ve 'Saygın Tutum' indirimi uygulanmıştır. Sadece sanık beyanlarına itibar edilerek adeta hukuk katledilmektedir. Kadına yönelik şiddet ve kıyım dosyalarının hiçbiri tek bir kadının davası değildir. Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi olarak kadına yönelik şiddet ve kıyım dosyalarında katılma taleplerimiz mahkemelerce suçtan doğrudan zarar görme ihtimali bulunmadığı gerekçesi ile reddedilmektedir."

Cinsel saldırı mağdurlarının suç sayılan eylem sonucu gebeliklerine isteklerine rağmen son verilmemesinin başka bir şiddet biçimi olarak kadınların karşısına çıktığını vurgulayan Erkuş, "Aldatılma şüphesi, barışma isteğinin reddi, kadının boşanma isteği ve namus ya da töre adı altında erkeğin gerekçeleri temel alınarak yürütülen bir yargı sistemi ile karşı karşıyayız. Bu kısır döngü içinde yanlış uygulanan haksız tahrik ve iyi hal indirimleri ile sanıklar adeta ödüllendirilmekte ve kadına yönelik şiddet meşrulaştırılmaktadır. Yasalar, cinsiyetçi bir zihniyetle uygulanmaktadır" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 11 Ayda 255 Kadın Öldürüldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor
    15:40 Alzheimer hastası eşine 82 yaşındaki koca destek oluyor

    Gaziantep'te 82 yaşındaki Ahmet Kılavuz, 57 yıl önce evlendiği eşi Sabiha Kılavuz'un Alzheimer hastalığıyla mücadelesinde en büyük destekçisi oldu. Eşini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Moral Evi'ne götüren Kılavuz, burada eşinin hafızasını güçlü tutmaya çalışıyor. Eşinin hastalığı sonrası hayatlarının büyük oranda değiştiğini belirten Kılavuz, ölene kadar eşine destek olacağını söyledi.

  • Karabük'te Kaçak Kazı Yapan Şahıs Suçüstü Yakalandı
    15:40 Karabük'te Kaçak Kazı Yapan Şahıs Suçüstü Yakalandı

    Karabük İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Safranbolu ilçesine bağlı Karıt köyünde kaçak kazı yapıldığı ihbarı üzerine operasyon düzenledi. Operasyonda bir kişi suçüstü yakalanırken, şahısla birlikte kazı ekipmanları ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli, Jandarmadaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

  • Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı
    15:39 Antalya'da tır ile otomobil çarpıştı: 2'si çocuk 4 kişi yaralandı

    Antalya'nın Serik ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir tır ile bir otomobil çarpıştı. Kazada, otomobilde bulunan 2 çocuk dahil olmak üzere toplamda 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldı. Kazaya karışan tır şoförü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi
    15:39 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Toplu Taşıma Araçlarında Denetim Gerçekleştirdi

    Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kent merkezinde faaliyet gösteren toplu taşıma araçlarında denetim gerçekleştirdi. Zabıta Daire Başkanlığı, vatandaşlardan gelen şikayetleri değerlendirmek üzere özel halk otobüslerinde abonman kart kullanımını denetledi. Denetimlerde resmi evraklar, oturma düzeni ve kart okuma cihazları kontrol edildi. Uygunsuz araçlara cezai işlem uygulandı ve denetimler devam edecek.

  • Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları
    15:39 Giresun'da Kütüphane Haftası Kutlamaları

    Giresun'un Espiye ilçesinde düzenlenen '60. Kütüphane Haftası' törenle kutlandı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Gezici Kütüphane'de gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler ve vatandaşlar kitap okuma etkinliğiyle bir araya geldi. İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanı, en çok kitap okuyanlara ödül verdi.

  • İzmir'de Belediye Şantiyesinde 20 Bin Adet Sentetik Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi
    15:39 İzmir'de Belediye Şantiyesinde 20 Bin Adet Sentetik Uyuşturucu Hap Ele Geçirildi

    İzmir'de Karşıyaka Belediyesinin Örnekköy'de bulunan Temiz İşleri Müdürlüğü şantiyesine düzenlenen operasyonda, yaklaşık 20 bin adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 belediye personeli tutuklandı.

  • Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor
    15:38 Kayseri'de 440 Yıldır Hizmet Veren Nasrullahzade Vakfı Ramazan Ayı Boyunca İftar Yemeği Veriyor

    Kayseri'de 1584 yılında kurulan Nasrullahzade Vakfı, Ramazan Ayı süresince her gün 350 kişilik iftar yemeği veriyor. Vakıf ayrıca çeşitli yardım ve hayırlar da yapıyor. Vakıf yetkilisi Mehmet Soyaslan, vakfın Osmanlı döneminde kurulduğunu ve 440 yıldır hizmetlerine devam ettiğini belirtti. Vakıf, fakir ve fukaraya yardım, aşure gününde aşure dağıtımı gibi şartları yerine getiriyor. Bağış almadıklarını ifade eden Soyaslan, vakfın gelirlerini gayrimenkullerinden elde ettiklerini söyledi.

  • Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi
    15:37 Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Başkanlığında Seçim Koordinasyonu ve Güvenliği Toplantısı Düzenlendi

    Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su başkanlığında, 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Genel Seçimleri'ne ilişkin düzenlenen toplantıda, seçim sürecinin huzur ve güven içinde tamamlanması için alınması gereken tedbirler gözden geçirildi. Toplantıya, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Komutanı ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

  • Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi
    15:37 Meral Akşener Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek oy istedi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Gölbaşı'nda esnafı ziyaret ederek, partisinin belediye başkan adayları için oy istedi.


Advertisement