100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu" - Son Dakika
Yerel

100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu"

İstanbul'da, gazeteci, öykü, tiyatro ve kabare yazarı Haldun Taner için, "Haldun Taner ve Kabare Tiyatrosu" konulu panel düzenlendi.

27.11.2015 01:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul'da, gazeteci, öykü, tiyatro ve kabare yazarı Haldun Taner için, "Haldun Taner ve Kabare Tiyatrosu" konulu panel düzenlendi.

Pera Müzesi'nde, "100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu" kapsamında gerçekleştirilen panele, oyuncu Metin Akpınar ve Zeliha Berksoy katıldı.

Akpınar, işe, "İnsanlar tiyatroya gitmiyor o zaman biz tiyatroyu onların ayağına götürelim" şiarıyla başladıklarını belirterek, "Vatan Kurtaran Şaban, benim için önemli ve değerlidir. Çünkü ilk başrolümü bu oyunda oynadım. Haldun Bey önce insan, sonra bilge, sonra yardımsever bir insandı. İnsana bilgiyi, tebessüm ettirerek öğretirdi. Bu yüzden o bu işi yaptı" diye konuştu.

Metin Akpınar, Taner'in yaşamından kesitler aktararak, "1938'de ülkede güneş battı ve karanlığa girdik. O gölge Haldun Taner'i de etkiledi ve Haldun Taner tüberkülozdan dolayı 4 yıl yattı. O karanlık odada kendini kitaba verdi. Kendini doldurdu ve müthiş bir sıçrama ile oradan ayrıldı" ifadelerini kullandı.

Dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Akpınar, "Kabarelerde abartı ne derecede olmalı" yönündeki soru üzerine, şunları kaydetti:

"Kabare bir dev aynasıdır, biraz büyütür her şeyi. Sivilceyi çıban yapıp, göze sokar gerçeği. Gerçeği öyle göze sokuyor ki adeta 'siz böyle olmayın' mesajı veriyor. Bu, böyle olmalı ama günümüzde bunu kaybettik çünkü estetik ve sanat kaygısı kalmadı. Bunun sebebi de yüzde 30 kentte yaşarken, geri kalan yüzde 70 kırsalda yaşıyordu. Bu yüzde 30 sürekli tiyatroya, baleye ve operaya giderdi. Şimdi ise kentte daha fazla kişi yaşıyor. Kırsal taraftan şehre gelen kısım, yanında getirdiği örf ve adetlerle bulunduğu yerdekileri etkiledi. O yüzden böyle bir durum ortaya çıktı. Bu iş sizlerde bitiyor, eğer sizler talep ederseniz arkadan gelen kesim bunu yapar."

Akpınar, Türkiye'de kültürün gelişemediğini savunarak, "Tango, alt kültürden geldi, üst kültüre çıktı ve evrensel oldu. Caz bir cenaze merasiminde ortaya çıktı, üst kültüre çıktı ve evrensel oldu. Maalesef bizim kültürümüzde böyle gelişmeler olmadı. Alt kültürün gelişmesi, eleştirel ve laik aklı kullanması lazım" dedi.

Usta tiyatro oyuncusu Zeliha Berksoy da Taner'in Türk edebiyatının Çehov'u olduğunu söyleyerek, "Oyunculukta yazara inanmak önemlidir çünkü yazara inanıyorsanız, yolun yarısı tamamdır. Haldun Bey genç oyuncuları destekler ve değer verirdi. Kendisi bana da yol gösterdi. Bana yol göstermeyebilirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Demet Taner ise 1967 yılında Vatan Kurtaran Şaban'da rol alan Metin Akpınar'ın olağanüstü bir oyunculuk sahnelediğini dile getirdi.

Tiyatro profesyonellerinin ve sanatçıların katılımıyla gerçekleşen sempozyum bugün yapılacak oturumların ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 100. Doğum Yılında Haldun Taner Sempozyumu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement