1 Mayıs'ta Taksim'e" Çağrısına Beraat - Son Dakika
Güncel

1 Mayıs'ta Taksim'e" Çağrısına Beraat

1 Mayıs\'ta Taksim\'e" Çağrısına Beraat

* DİSK ve KESK Başkanlarının da aralarında bulduğu 5 kişinin, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" gerekçesiyle yargılandığı "1 Mayıs 2014" davasında mahkeme beraat kararı verdi.

24.03.2015 12:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

* DİSK ve KESK Başkanlarının da aralarında bulduğu 5 kişinin, "halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" gerekçesiyle yargılandığı "1 Mayıs 2014" davasında mahkeme beraat kararı verdi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko;

"Bu kararla 'Taksim 1 Mayıs alanıdır' iddiamızın meşruluğu bir kez daha tescil edilmiş oldu. İstanbul Valiliği ve hükümete bir kez daha sesleniyorum. Kazandığımız çok sayıda davaya bir yenisini daha eklemeyin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek, bu bayramı da işçi sınıfına ve İstanbullulara zehir etmeyin"

Haber/ Kamera: Cem TURSUN, İstanbul DHA

1 Mayıs 2014'te İstanbul Valiliği tarafından gösteri ve yürüyüşlere kapatılan Taksim Meydanı için yaptıkları çağrılar nedeniyle, "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlamasıyla haklarında dava açılan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir'in yargılandığı dava karara bağlandı. Mahkeme, 5 sanık hakkında suçun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

HEPSİ DURUŞMAYA KATILDI

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda, 28. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu,TTB Merkez Konseyi Başkanı Ahmet Özdemir Aktan, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen ile avukatları hazır bulundu. Duruşmayı eski DİSK Başkanı CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi de izleyici olarak katıldı.

5 SANIK DA BERAAT ETTİ

Duruşmada son sözü sorulan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1Mayıs'ın Anayasal hakları olduğunu belirterek, "1 Mayıslar tüm ülkede, işçiler ve çalışanlar tarafından silahsız ve saldırısız bir şekilde barışçıl amaçla şenlik havasında kutlanabilir. Bu bizim Anayasal hakkımızdır. Bu nedenle beraatimi istiyorum" dedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1 Mayıslar ifade, toplantı ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında tüm halkımızın katılımı ile her yerde kutlanabilir. Bizim bu hakkımızı kullanmamızın engellenmesi aslında bir suçtur. Bu nedenle atılı suçtan beraatimi istiyorum, çünkü biz suç işlemedik" diye konuştu. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise, "Örgütlerimiz kararlılıkla 2015 yılında da 1 Mayıs'ı kutlayacaktır" dedi. Diğer sanıklar Mehmet Soğancı ve Ahmet Özdemir Aktan da suçlamaları reddederek beraatini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme, sanıkların ayrı ayrı beraatine karar verdi.

"VALİLİĞİN İZİN VERMEMESİNE RAĞMEN 1 MAYIS'TA TAKSİM MEYDANI ÇAĞRISI YAPILDI"

İddianamede DİSK, KESK, TMMOB, TTB yöneticileri Kani Beko, Arzu Çerkezoğlu, Ahmet Özdemir Aktan, Mehmet Soğancı Lami Özgen hakkında "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet" iddiasıyla 1,5 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Davaya konu olan çağrı iddianamede şu şekilde açıklanmıştı, "DİSK, KESK, TMMOB ve TTB yöneticisi şüphelilerce, kamuoyuna yapılan açıklamalar ile İstanbul Valiliği'nce belirlenen alanlar dışında Taksim Meydanı'nda yapılmasına izin verilmeyeceğinin bildirilmiş olmasına rağmen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için kitlelere 01/05/2014 tarihinde Taksim Meydanı'nda toplanmaları konusunda çağrıda bulunulduğu.."

"BU KARARLA 'TAKSİM 1 MAYIS ALANIDIR' İDDİAMIZIN MEŞRULUĞU BİR KEZ DAHA TESCİL EDİLMİŞ OLDU"

Adliye önünde açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, beraat kararını hatırlatarak, "1 Mayıs birlik mücadele ve beraberlik gününü Taksim'de kutlamak isteyen işçilerin ve kamu görevlilerinin anasının ak sütü gibi hakkı olduğunu mahkeme tespit etmiş oldu. 1 Mayıs 2014'te Taksim meydanı'nda olmak için çağrı yaptık. Bu kararla 'Taksim 1 Mayıs alanıdır' iddiamızın meşruluğu bir kez daha tescil edilmiş oldu" dedi.

"HUKUKSUZ BİR İNADI SÜRDÜREREK, BU BAYRAMI DA İŞÇİ SINIFINA VE İSTANBULLULARA ZEHİR ETMEYİN"

İstanbul Valiliği ve hükümete seslenen Beko, "Bu karardan sonra İstanbul Valiliği ve hükümete bir kez daha sesleniyorum. Kazandığımız çok sayıda davaya bir yenisini daha eklemeyin. Artık bu hukuk tanımaz yasağa bir son verin. 1 Mayıs konusundaki mahkeme kararlarını, Anayasayı ve yasaları görmezlikten vazgeçin. Hukuksuz bir inadı sürdürerek, bu bayramı da işçi sınıfına ve istanbullulara zehir etmeyin. 4 örgüt adına bir kez daha buradan sesleniyorum. Akıl dışı ve hukuk dışı bir inatla ülke yönetilmez. Biz 1 Mayıs'ı şarkılarla, türkülerle,çiçeklerle, çocuklarımızla Taksim 1 Mayıs alanında kutlayarak 1977 katliamında ölenlerin anısını yaşatmak istiyoruz. Bu isteğimiz meşrudur haklıdır. Umuyorum ki işçi sınıfının, emekçilerin bu meşru ve haklı talebine milyonlar sahip çıkacaktır diyorum. Umuyorum ki bu 1 mayıs'ta akıl, emek, hukuk ve vicdan kazanacaktır diyorum" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 1 Mayıs'ta Taksim'e' Çağrısına Beraat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement